Gin Elder Fashioned
Moderní twist na Old Fashioned s bezovým likérem. Dvě verze: bourbonová a ginová, každá s jedinečným květinovým chuťovým profilem.
Moderní varianta na klasický Old Fashioned, jak už název lehce napovídá. Hlavní přísadou je bezový likér, konkrétně se v originální receptuře používá likér St-Germain. Jedná se o velmi mladý koktejl, jehož historie sahá do roku 2007, kdy jej poprvé vytvořil slavný barman Phil Ward v newyorském baru Death & Co.
Základní varianta Elder Fashioned je postavená na bourbonu nebo výrazné žitné whiskey, stejně jako v případě Old Fashioned. Bourbon v tomto koktejlu působí výrazně jemněji a bezový likér dodává květinovou chuť. Dnes si ale zkusíme udělat twist, kde namísto bourbonu použijeme gin. Ten ke květinové chuti přidá navíc kořeněné tóny typické právě pro gin.
Ingredience - Elder Fashioned:
45 ml bourbon (Wild Turkey 101 Proof)
15 ml bezový likér (The Bitter Truth Elderflower Liqueur)
2,5 ml cukrový sirup - rich (poměr 2:1 => cukr:voda)
2 - 3 dash Angostura Orange Bitters
Grapefruitová kůra na ozdobu (použil jsem pomeranč)
Ingredience - Gin Elder Fashioned:
60 ml gin (Tosh Gin Moravian Blue)
22,5 ml bezový likér (The Bitter Truth Elderflower Liqueur)
2 - 3 dash Angostura Orange Bitters
Grapefruitová kůra na ozdobu (použil jsem pomeranč)
Postup:
Pro oba koktejly je postup stejný.
Odměřte a Přidejte všechny suroviny do míchací sklenice s ledem a míchejte 15 až 20 sekund, dokud nebude nápoj dobře vychlazený.
Přelijte do sklenice s čerstvým ledem (ideálně velká kostka ledu).
Ozdobte a zastříkněte kůrou z grapefruitu. Bohužel jsem grep neměl, tak jsem místo toho použil pomeranč.
Celkově jsou oba koktejly velmi jemné a svěží, s výrazným květinovým chuťovým profilem, který dodává bezový likér. Ve variantě s bourbonem bezový likér usměrňuje ostré a výrazné tóny whisky a více zvýrazňuje sladkou chuť koktejlu. Naopak gin přidává kořenitost, která spolu s květinovou chutí tvoří zajímavou harmonii. Použil jsem modrý gin, který by měl výslednému koktejlu dodat krásně fialovou barvu. Bohužel můj gin nebyl správně modrý, takže koktejl získal jen velmi jemný nádech modré barvy.