Manhattan
Manhattan, klasický koktejl s více než stoletou historií, vyniká jednoduchostí a variabilitou, přičemž základ tvoří žitná whisky, vermut a bitter.
Manhattan patří mezi nejznámější a nejoblíbenější koktejly už více než století. Je to klasika, kterou všichni znají a kterou vám namíchají téměř všude.
Historie tohoto koktejlu se různí, ale obecně se přijímá, že byl poprvé vytvořen v Manhattan Clubu v New Yorku, což vysvětluje jeho název. Díky své jednoduchosti a dlouhodobé oblíbenosti se dostal i na seznam oficiálních koktejlů, který sestavuje Mezinárodní barmanská asociace IBA.
Základní složkou je žitná whisky, kterou doplňuje vermut a bitter. Whisky zásadně definuje chuť koktejlu, zatímco vermut ji vyvažuje a vytváří harmonii. V původní receptuře se používá americká žitná whisky, ale dnes je častěji preferován bourbon, který má jemnější chuť.
Tradiční receptura:
60ml žitné whisky (Bulleit Rye)
30 ml červeného (sladkého) vermutu (Dolin Rouge)
2 střiky Angostura bitters (Angostura Aromatic Bitter)
Třešeň na ozdobu (Maraschino třešeň) (Opies Maraschino)
Oblíbenost koktejlu a široká paleta whiskey vedly k vytvoření mnoha variant a kombinací podle chuťových preferencí. Stačí zaměnit whiskey za jiný druh a rázem získáte úplně jiný koktejl. Moderní variace často kombinují bourbon a žitnou whisky.
Moderní receptura:
45ml bourbon (Wild Turkey 101)
15ml žitné whisky (Bulleit Rye)
30 ml červeného (sladkého) vermutu (Dolin Rouge)
2 střiky Angostura bitters (Angostura Aromatic Bitter)
Třešeň na ozdobu (Maraschino třešeň) (Opies Maraschino)
Postup:
Všechny ingredience nalijte do míchací sklenice.
Pořádně promíchejte, dokud směs nebude dobře vychlazená.
Přelijte do sklenice (je ideální sklenici před servírováním nachladit v mrazničce).
Jako ozdoba se používá třešeň. Já osobně podávám koktejl bez ozdoby.