Margarita
Kyselá, osvěžující a nezaměnitelná. Margarita patří mezi nejznámější koktejly světa. Podíváme na její původ a klasickou recepturu.
Margarita je klasika, kterou zná nejspíš každý a která se pravidelně umisťuje na seznamu nejoblíbenějších koktejlů na světě.
Historie tohoto koktejlu není úplně jasná a traduje se o ní mnoho legend. Obecně však začíná převažovat názor, že Margarita je jednoduše evolucí koktejlů typu Daisy. Ty byly velmi populární v Severní Americe — šlo v podstatě o shakované drinky s citrusy, brandy a nějakým likérem. Bylo jen otázkou času, než někoho napadlo nahradit americkou brandy tequilou.
Oblíbenost Margarity navíc přinesla celou řadu variací. Velmi populární jsou například frozen Margaritas, kdy se přidáním drceného ledu získá osvěžující letní drink. V kombinaci s ovocným pyré zase vyniknou sladké tóny a zjemní se kyselost i síla tequily. Určitě se vyplatí experimentovat i s různými druhy tequily — každá má svůj charakter a dokáže výslednou chuť posunout úplně jinam. Dnes si ale připravíme klasickou verzi.
Ingredience:
45 ml tequila blanco (Olmeca Blanco)
30 ml pomerančový likér (Cointreau)
22,5 ml čerstvá limetková šťáva
Plátek limetky na ozdobou
Postup:
Odměřte všechny ingredience a nalijte je do shakeru.
Přidejte led a důkladně protřepejte. Nebojte se delšího času, ať je drink řádně vychlazený.
Přeceďte pomocí barového sítka do sklenice. Já preferuji margaritu s ledem, ale standardně se podává bez ledu.
Nakonec ozdobte limetkou. Můžete také skleničku lehce ozdobit i solí, aby bylo možné koktejl ještě lehce balancovat slanou chutí. Já to ale moc rád nemám, proto sůl nepřidávám.
Klasickou Margaritu mám moc rád. Baví mě její kyselá chuť doprovázená výraznou tequilou. Je velmi osvěžující, a tak přijde vhod hlavně v létě. Likér podle mě tolik nevystupuje do popředí — spíš jen zjemňuje sílu tequily. Ta je chuťově dominantní, a právě proto mě baví zkoušet různé druhy. Její sílu však skvěle vyvažuje limetová kyselost, která vše stáhne a zakulatí do skvělého letního drinku. Navíc si můžete chuť upravit i pomocí soli — ta se často používá jako ozdoba na okraj sklenice, ale má svůj význam i v samotné chuti.

