Negroni
Ikonický hořkosladký koktejl s více než stoletou historií, který vybízí k experimentování a nesmí chybět ve vašem repertoáru.
Dlouhodobě jeden z nejoblíbenějších koktejlů, který se drží na předních příčkách mnoha žebříčků. Jeho popularitu potvrzuje i fakt, že patří k nejprodávanějším a nejžádanějším koktejlům v barech po celém světě.
Receptura Negroni je s námi už více než 100 let a řadí se mezi klasické základní koktejly. Za tu dobu kolem jeho historie vzniklo mnoho legend a různých příběhů.
Nejčastěji přijímaná verze příběhu říká, že za vznikem koktejlu stojí hrabě Camillo Negroni. Vedl kosmopolitní život, rád cestoval a často navštěvoval bary v Londýně či New Yorku. Po návratu do rodné Florencie si ve své oblíbené kavárně objednal koktejl Americano, ale požádal barmana, aby místo sody přidal do drinku gin. Pravděpodobně si na silnější nápoje zvykl v západních barech, kde byla tehdy populární žitná whisky. Koktejl mu zachutnal natolik, že ho začal pít pravidelně. Ostatní hosté si toho všimli, jeho obliba rychle rostla a brzy se nápoj začal podávat pod jménem Negroni.
Popularita Negroni je tak vysoká, že se každoročně koná Negroni Week – týden oslav tohoto ikonického koktejlu. Během něj bary po celém světě nabízejí různé variace Negroni a část výtěžku věnují na charitativní účely. Za touto akcí stojí společnost Campari, jejíž likér tvoří klíčovou složku samotného koktejlu.
Ingredience:
30ml Gin (TŌSH Gin)
30ml Bitter (Campari Bitter)
30ml Červený vermut (Dolin Vermouth Rouge)
Postup:
Nejlépe si připravte dopředu řádně vymraženou skleničku.
Přidejte všechny suroviny do míchací sklenice s ledem a míchejte 15 až 20 sekund, dokud nebude nápoj dobře vychlazený.
Přelijte do sklenice s čerstvým ledem (ideálně velká kostka ledu).
Ozdobte a zastříkněte kůrou z pomeranče.
Dokonalost. Balanc chutí je zkrátka bezchybný. Sladkost krásně harmonizuje s hořkostí. Pokud byste ale měli Negroni popsat jedním slovem, pak by to bylo spíše ‚hořké‘ – a mohou za to bylinky.
Negroni je koktejl plný hravosti. Klíčovou roli v jeho chuti hraje výběr ginu a vermutu, což z něj dělá skvělý nápoj k experimentování. Každý gin i červený vermut do něj vnáší jiný charakter, a je fascinující, jak výrazně se tyto rozdíly projeví. Pro mě má navíc i jistou dávku nostalgie – právě tento drink ve mně zažehl vášeň pro koktejly.
Jednoduchost a popularita Negroni přímo vybízejí k experimentování a hledání nejrůznějších variací. Inspirací bylo například pro tyto:
Boulevardier – místo ginu se používá bourbon nebo žitná whisky.
Old Pal – podobný Boulevardieru, ale se suchým vermutem místo sladkého.
Negroni Sbagliato – místo ginu se přidává šumivé víno (Prosecco).
White Negroni – Campari nahrazeno Suzem (francouzský hořký likér) a sladký vermut nahrazen Lillet Blanc.
Coffee Negroni – obsahuje kávový likér nebo cold brew.
Oaxacan Negroni – místo ginu se používá mezcal.
Nordic Negroni – využívá akvavit místo ginu.
Některé alternativy už jsme zkoušeli i zde:
Negroni zkrátka musíte mít na seznamů koktejlů, které je nutné vyzkoušet.